Rolstoelen

Een rolstoel is een verlengstuk van jezelf. De perfecte pasvorm voor jouw lifestyle en een uiting van je persoonlijkheid. Er zijn vele verschillende soorten, een rolstoel kopen kan best een lastige opgave zijn. Welke rolstoel u koopt hangt af van een aantal factoren zoals uw wensen en behoeften. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een opvouwbare rolstoel, een lichtgewicht rolstoel, een duwstoel of een zelfbeweger. Bovendien is er genoeg keuze in comfort. Allemaal dingen om alvast over na te denken voordat u overgaat op een aankoop. Wilt u meer informatie over rolstoelen? Bel of stuur ons een Email

MultiMotion rolstoel M1

Rolstoel MultiMotion M1 plus

MultiMotion rolstoel M5

MultiMotion rolstoel M6

Rolstoel Vermeiren Jazz S50

Rolstoel Vermeiren D100

Able2 opvouwbare Rolstoel

Rolstoel Vermeiren D200

Opvouwbare rolstoel V300DL

Lichtgewicht rolstoel Freetec

 

Rolstoel Ecotec

Rolstoel Rotec

Lichtgewicht rolstoel Litec

Rolstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Er zijn duwrolstoelen en rolstoel-zelfbewegers. De duwrolstoel of transportstoel heeft kleine wielen achter en is daardoor gemakkelijk bij het rijden in kleine ruimte en is eenvoudiger in te klappen en past in de kofferbak van de meeste auto’s. De persoon die in een duwrolstoel zit kan de rolstoel niet verplaatsen, zelfs niet omdraaien. Dit vinden de meeste mensen niet prettig. Een rolstoel-zelfbeweger heeft grote wielen achter met een hoepel. Door aan de hoepel te draaien rijdt de rolstoel. Zo kan de persoon in de rolstoel zelf rijden. Bekijk voor aanschaf van een rolstoel wat voor u de beste optie is.

Een rolstoel is een oplossing voor personen die niet of moeizaam kunnen lopen. De rolstoelen op deze website zijn met name geschikt voor kortdurend of incidenteel gebruik. Voor dagelijks langdurig zitten in de rolstoel is het belangrijk dat de rolstoel op maat wordt aangemeten en voldoende ondersteuning biedt.

Bij aanschaf van een rolstoel is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

 • Is de rolstoel verkrijgbaar in de juiste maat? Bij een rolstoel die intensief gebruik wordt is dit belangrijker dan een rolstoel voor incidenteel gebruik. Belangrijke maten zijn de zitbreedte, zitdiepte, onderbeenlengte en armleuninghoogte.
 • Het frame van een rolstoel is meestal gemaakt van aluminium of staal. Een stalen rolstoel is zwaarder, maar meestal wel goedkoper. Als de rolstoel veel getild moet worden, bijvoorbeeld in de kofferbak van een auto, dan is het gewicht van de rolstoel wel belangrijk. Op het rijgedrag heeft het gewicht van de rolstoel nauwelijks of geen invloed. De inzittende is immers veel zwaarder dan de rolstoel.
 • De meeste rolstoelen hebben een kruisframe en zijn hierdoor opvouwbaar, zodat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Hierdoor ontstaat er wel wrijving in het frame waardoor een opvouwbare rolstoel zwaarder rijdt dan een rolstoel met een vast frame. Voor standaard gebruik zal dit niet veel uitmaken, maar personen die de rolstoel intensief of sportief gebruiken hebben meestal de voorkeur voor een vast frame rolstoel.
 • De eenvoudige rolstoel heeft een vaste positie van de achteras. Bij de meer geavanceerde rolstoelen kan de plaats van de achteras ingesteld worden. Door deze instelling kan het zwaartepunt van de rolstoel optimaal ingesteld worden. Hierdoor kan deze rolstoel lichter rijden.
 • De meeste rolstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor zwaardere personen is er een XL rolstoel. Deze rolstoelen hebben een verstevigd frame.
 • De achterbanden zijn met lucht gevuld of massief. Massieve banden zijn onderhoudsvrij en genieten daarom meestal de voorkeur.
 • Quick Release wielen maken het mogelijk de wielen van het frame te halen, zo kan de rolstoel klein worden gemaakt voor transport.
 • Bij rolstoelen voor incidenteel en kortdurend gebruik is een rugleuningmat voldoende. Wordt de rolstoel intensief gebruikt dan is een rugleuning met spanbanden aan te bevelen. Een rolstoel die over deze opties beschikt is deze lichtgewicht rolstoel. Door het aantrekken of laten vieren van de spanbanden kan de ondersteuning in de rug ingesteld worden.
 • De zitting bestaat standaard meestal uit een zit mat met los zitkussen. Eventueel kan het zitkussen vervangen worden door een antidecubitus zitkussen dat beschermt tegen doorzitten.
 • De beensteunen van de rolstoel zijn meestal in lengte verstelbaar. Bij lange of juiste kleine personen is het belangrijk om na te gaan of de  verstelmogelijkheden voldoende zijn. De beensteunen hebben een hakbanden op iedere voetplaat of een kuitband tussen de beensteunen. Deze kuitband moet eerst losgemaakt worden voordat de beensteun verwijderd kan worden.De armsteunen zijn meestal voorzien van kledingbeschermers, zo komt de kleding niet tegen het wiel tijdens het rijden. Armsteunen die afneembaar zijn of weg geklapt kunnen worden vergemakkelijken het in en uit de rolstoel tillen van een persoon. Lange armleuningen zijn gemakkelijk om steun te nemen bij het opstaan vanuit de rolstoel, maar bemoeilijken te zitten aanschuiven aan tafel.
 • Als iemand nog zelfstandig kan lopen maar geen grote stukken, dan is de Drive Daimond DeLuxe een geschikte oplossing. Deze Rolstoel kan zowel als Rollator als Rolstoel gebruikt worden.

De juiste maat rolstoel kopen

Een rolstoel is verkrijgbaar in de verschillende maten. Hoe meer de rolstoel gebruikt wordt, hoe belangrijker het is dat de rolstoel goed past. De belangrijkste maten zijn de zitdiepte en de zitbreedte.

Zitbreedte rolstoel

De zitbreedte is de afstand tussen de armleuningen. Deze wordt bepaald door de heupbreedte. Dit is de breedte van de heupen als iemand zit. Dit kan gemeten worden door een meetlint op een stoel te leggen en bovenop het meetlint te gaan zitten en te kijken op hoeveel centimeters u zit. Omdat er rekening wordt gehouden met een dikke jas in de winter is de zitbreedte van de rolstoel twee tot vijf centimeters meer dan de heupbreedte. Is de zitbreedte te klein, dan kunnen er drukplekken aan de dijen ontstaan. Als de zitbreedte te groot is, dan is de kans groot dat u gaat schuiven of scheef gaat zitten. Zitdiepte rolstoel De zitdiepte is de lengte van de bovenbenen, gemeten in zit van de rugleuning tot in de knieholte in zit. Het zitvlak van de rolstoel moet 3 tot 5 centimeter korter zijn dan de zitdiepte zodat de zitting niet irriteert of afknelt in de knieholte. Is de zitdiepte te lang, dan is de kans op onderuitzakken groot. Is de zitdiepte te kort, dan komt er te veel druk op de bovenbenen en extra druk op de voeten. Dit zit niet ontspannen.

Zithoogte rolstoel

De zithoogte is de lengte van de onderbenen en wordt gemeten in zit met schoenen aan van de knieholte tot op de grond. Deze maat bepaald de lengte van de beensteunen. Meestal zijn de beensteunen in lengte verstelbaar. Omdat de voetplaten niet helemaal op de grond komen, is de zithoogte van de rolstoel hoger dan de zithoogte in een gewone stoel. Is de zithoogte te groot, dan worden de bovenbenen afgekneld en gaan de benen ‘’slapen’’. Bij een te lage zithoogte komt er te veel druk op de zitknobbels en kan er decubitus ontstaan.

Hoogte van de rolstoel armleggers De hoogte van de armlegger wordt bepaald door de lengte van de bovenarmen en wordt gemeten in zit van de bovenkant van de zitting of het zitkussen tot aan de onderkant van de ellenboog bij een gebogen arm. In een ideale situatie is de armleuninghoogte 1 centimeter hoger dan de maat tussen kussen en ellenboog, zodat de arm goed gesteund wordt en de schouder ontlast worden.

Hoogte van de rolstoel duwhandvatten De hoogte van de duwhandvatten wordt bepaald door de lengte van degene die duwt. Het meest ideale is om met licht gebogen armen te duwen. Let daarbij op dat degene die duwt rechtop loopt en niet voorover gaat buigen. In dat geval staan de duwhandvatten te laag.

Rolstoel Accessoires Naast rolstoelen heeft AG Wooncomfort ook een assortiment accessoires voor het rolstoelgebruik prettiger en comfortabeler te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende houders verkrijgbaar om op een rolstoel te plaatsen. Hierbij kunt u denken aan fleshouders, telefoon houders, paraplu en wandelstok houders, regenkleding, en veiligheidsgordels.

Om de rolstoel op te bergen zijn er speciale rolstoel opbergtassen beschikbaar. Om uw spullen makkelijk mee te nemen tijdens een rolstoelrit bestaan er rolstoel rugzakken waar u uw spullen in kunt opbergen. Deze kunnen bevestigd worden op de rugleuning van de rolstoel.

Wordt een rolstoel vergoed?

Sinds 2007 is er de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet heeft als doel om mensen met een beperking weer zo snel mogelijk deel te kunnen laten nemen aan de samenleving. U kunt in het kader van de WMO een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen bij het loket van de WMO in het gemeentehuis van uw woonplaats. Met het PGB kunt u zelf de zorg inkopen die u nodig heeft, zoals een rolstoel.

Contact met AG Wooncomfort, Bent u op zoek naar een specifieke rolstoel of heeft u een rolstoel gezien op onze website waarin u geïnteresseerd bent? Neemt u gerust contact met ons op, Bel naar onze winkel in Gulpen 043-8520100 of neem via de mail contact met ons op.