Aangepast bestek

Aangepast bestek is gemaakt voor mensen die last hebben van hun handen, maar wordt ook gebruikt voor gehandicapten. Ze kunnen bijvoorbeeld last hebben van trillende handen bij Parkinson. Het kan ook zijn dat ze hun handen niet goed meer kunnen bewegen, bijvoorbeeld door reuma en artrose. Sommige mensen kunnen alleen gebruik maken van één hand. Gewoon bestek vasthouden en gebruiken kan hierdoor erg lastig zijn. Het aangepaste bestek is zo gemaakt dat het makkelijk op te pakken en vast te houden is. Met deze hulpmiddelen kunnen mensen weer zelfstandig eten. Aangepast bestek kan ook gebruikt worden door kinderen die een zwakke controle over hun spieren hebben. Bestek waarbij het handvat een speciale vorm heeft zijn verkrijgbaar voor links- en rechtshandigen.

Light bestek met dikke steel

Etac Light gehoekte lepel

 

Good Grips soeplepel

Alzheimer Bestek

Good Grips gekarteld mes

Good grips bestek

Comfort Grip bestek

Henro-Grip lepel rechtshandig

Henro-Grip vork rechtshandig

Henro-Grip lepel linkshandig

Henro-Grip vork linkshandig

Henro-Grip gehoekt mes

Good Grips Bestek verzwaard

Aangepast bestek kan een oplossing zijn voor mensen met beperkingen in de arm- en handfunctie.

  • Bij een beperkte beweeglijkheid van de vingers is een dik handvat geschikt. Dun bestek is geschikt voor mensen die dit vast willen pakken een pengreep.
  • Bij krachtsverlies is een licht bestek een goede oplossing.
  • Bij coördinatieproblemen en trillende handen (tremoren) door bijvoorbeeld parkinson is juist een verzwaard bestek een beter oplossing. Doordat het bestek zwaar is worden de trillingen gedempt.
  • Is er een probleem met de beweeglijkheid van de pols, dan kan een gehoekte of gebogen vork of lepel een oplossing bieden. Let wel er wel bij het aanschaffen op dat u de goede uitvoering besteld. Er is verschil tussen het bestek voor de linkerhand en de rechterhand. De bocht is andersom. Er zijn ook gehoekte messen voor mensen met polsproblemen. Bij deze messen waarbij het handvat haaks op het snijvlak staat maakt het niet uit of dit links of rechtshandig gebruikt wordt.
  • Bij éénhandigheid biedt combinatiebestek een oplossing. Doordat de vork en lepel of de vork en het mes gecombineerd in één handvat zitten hoeft er niet steeds van bestek gewisseld te worden.
  • Ook een kiepmes waarbij het mes heen en weer (schommelend) bewogen wordt om te snijden en een pizzames zijn bruikbaar bij éénhandigheid.

Let bij het kopen van aangepast bestek op een aantal belangrijke punten.

De aanpassingen zijn vaak gecombineerd, zoals een verdikt bestek dat ook verzwaard is. Er zijn messen in allerlei uitvoeringen. Er zijn smeermessen, schilmessen en vleesmessen met een gekarteld snijvlak. Lepels zijn verkrijgbaar in een diepere uitvoering, die speciaal geschikt is voor het eten van soep. De soep valt niet zo snel van de lepel. Lepels met een zachte coating zijn speciaal voor mensen met een bijtreflex. Op een harde lepel of vork kunnen ze hun tanden stukbijten.

Ook is er bestek dat je na aanschaf nog kunt buigen. Zo kun je het bestek in de ideale hoek buigen. Een bestekhouder is een bandje aan het handvat dat om de rug van de hand gaat. Zo kan het bestek ook gebruikt worden door mensen met een heel beperkte grijpfunctie.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kleur rood de eetlust vergroot bij mensen met Alzheimer, er is speciaal bestek voor deze groep. Het Alzheimerbestek heeft dan ook een rood handvat.

Let op: niet alle bestek is geschikt voor de vaatwasmachine.